FREDÁ

27 MARS Ystad Teater – Klicka här
28 MARS Konserhuset Kristianstad – Klicka här
Biljettpris 405:-  inkl ÅF & serv kostnader
Kl 19.00
Show är en 1 aktare på ungefär 90 minuter med extra nummer.
Bandet som genom åren byggt en fantastisk låtskatt och bland annat gett oss oförglömliga låtar som, ”I en annan del av världen”, ”Vindarna”, ”Det måste gå” och ”Allt man önska sig” är tillbaka på allvar och nu släpps det nya albumet ”Beväpna dig med tanken” det är fortfarande samma udda musik för den breda massan och trots att det har gått 30 år så känns det fortfarande som Fredá. Välkommen till en kväll med FREDÁ.
Arr Enduo AB
WWW.ENDUO.SE
…………………………
På ett läger nånstans i Gnosjötrakten fick 7-årige Arne en stark hemlängtan och stod med några ledare och andra barn omkring sig och försökte förklara att allt bara var trist och han ville åka hem –  jag känner mig ensam och har ingen att leka med, sa Arne – du har ju mig, kom det från den då 8-årige Uno

De nyfunna vännerna sprang iväg för att spela fotboll med de övriga barnen och det var det första mötet mellan de två centralgestalterna i bandet Fredá Arne Johansson och Uno Svenningsson.Att det skulle bli ett band av den nyfunna vänskapen visste ju varken Arne eller Uno om då men vid just det tillfället lades grunden till en livslång vänskap mellan de två.

Häromåret återförenades bandet vars embryo startade på det där lägret i Gnosjö, att det skulle bli ett band och att det skulle bli just Fredá kom sig då en namnlös kvartettvann en rockbandstävling på en, just det, fredag år 1983. Ryktet om bandet nådde redan tidigt utanför Småland och redan vid albumdebuten 1984, med “En människa”, hade man upptäckts av landets musikmedia. Men det tog till 1986 och singeln “Vindarna” innan bandet omfamnades av den breda pop-publiken.

När ”Vindarna” släpptes så var ingen riktigt beredd på reaktionen , i alla fall inte skivbolaget som hade ställt sig tveksam till just den låten som val av singel (eftersom den kändes så udda) Dom gick på semester utan att ana den enorma efterfrågan som låten fick, på den tiden så såldes det ju dessutom bara fysiska (vinyl) album vilket visade sig bli svårt då alla skivor sålde slut med rekordfart  i hela landet. ”Vindarna” låg länge överst på Sommartoppen före band som Eurythmics, Genesis och Roxette. ”Vindarna” etablerade Fredá som ett av de största och mest populära banden i Sverige i modern tid.

Efter massiva framgångar med platinabelönade albumet ¨Tusen Eldar¨ fick bandet 1988 en Grammis  för ¨Årets Religiöst¨ Gruppen vägrade dock ta emot den och året efter var kategorin struken. 1990 fick de återigen en Grammis, denna gång för albumet ¨Undan för Undan¨  med motiveringen ”För texterna, musiken och det passionerade framförandet, vilket gör grabbarna till numero uno”.

1993 bestämde sig bandet för att ta en paus, en paus som blev betydligt längre än planerat efter att Uno 1994 fått ett omedelbart sologenombrott med sin första egna platta. Uno minns den första nya kontakten med Arne inför det som skulle bli deras återföreningsplatta ”Ett mysterium” “Vi hade ju inte haft kontakt på många år, och sista halvåret med Fredá var turbulent, så jag var rätt nervös. Men efter en timmes prat satt vi mest och skrattade och beslöt att vi skulle ses vid tillfälle. Kontakten mellan oss blev tätare och djupare och vid något tillfälle började vi diskutera hur det skulle låta i dag om vi hängde på oss var sin gitarr och började skriva låtar igen. Vi gjorde slag i saken och när vår käre vän och trumslagare Mats Johansson klev in i handlingen strömmade ljuv musik fram ur högtalarna…”

Arne minns också det där första samtalet efter många år men på ett lite annat sätt. När Uno ringde igen efter ett antal års tystnad så var ju min första reaktion ”Vad fasen vill han” minns Arne skrattande. Uno Svenningsson döljer inte hur mycket han uppskattar det återupptagna samarbetet: “För mig är den nyvunna kontakten och vänskapen med Arne fantastisk på många sätt. Det har runnit mycket vatten under broarna och det finns så mycket att prata om hela tiden. Lika naturligt som det var med fotboll, innebandy och allt annat vi pysslade med hemma i Smålandsskogarna, lika självklart var det ju att sätta sig med två gitarrer på kvällarna och få ihop några låtar.”